Treceți la conținutul principal

Care sunt planurile viitorilor parlamentari bistriteni?

În foarte scurt timp vom trimite în Parlamentul României o mână de oameni care timp de 4 ani vor lua parte la toate legile care ne vor influența viața. Trebuie să adresăm o întrebare legitimă acestora, dincolo de pliantele de campanie frumos colorate .

Așteptând pe holul unei primării din județ am avut ocazia să surprind discuția dintre doi domni cu privire la alegerile din Republica Moldova și Bulgaria și să văd că există o reală temere și preocupare cu privire la valul pro-rus care ne înconjoară încet, încet în acest colț de lume pe care noi îl numim „acasă”. Televiziunile și analiștii au vorbit despre diferite lucruri grave inclusiv un nou război și o politică expansionistă a Rusiei în Europa de Est.
În timp ce unele ipoteze sunt reale totuși cred că noi ca țară, noi ca județ și noi ca popor pierdem în fiecare zi un război care contează cu adevărat în lumea de astăzi: războiul economic.
Conflictele dintre popoare au fost dintotdeauna și vor continua să fie despre resurse, influență și putere. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii se luptau pentru a obține mai mult teren, acces la resurse, acces la surse de apă, la rute de negoț etc., chiar dacă împachetau aceste conflicte sub o mască ideologică esența se păstra. Este adevărat că până la jumătatea secolului care a trecut cea mai uzitată metodă de a obține aceste deziderate era conflictul armat. Cu toate acestea „marile puteri” Europene au priceput câteva adevăruri simple la finele celui de al 2-lea război mondial: 1. Influența absolută a Europei asupra întregii planete a dispărut și 2. Toate foloasele unui conflict armat pot fi obținute și prin căi alternative. Astfel s-a început o politică agresivă din partea tuturor țărilor vestice de a-și extinde influența economică asupra unor zone cât mai vaste și răspândite. Să nu uităm că Uniunea Europeană își are fundația într-un acord economic-comercial. Extinderea Uniunii spre Est vine din considerente pur economice și de lărgirea bazei de clienți, acces la resurse etc, nu din mărinimie a „liderilor” europeni.
Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, S.U.A., China, Europa, Brazilia, U.A.D. și alții, toți își folosesc ambasadele pentru a-și negocia acorduri comerciale care să îi favorizeze. Trăim într-o lume în care nu mai este dificil să produci, este greu să vinzi iar această tranziție către o lume globalizată face ca adevăratele conflicte, cele care contează să se poarte în birouri de avocați, în companii de marketing și PR, în birouri federale de protecția consumatorilor, în agenții de mediu.
Denigrarea unor companii, unor țări de cele mai multe ori nu se face accidental ci țintit pentru a influența opinia consumatorilor. Valurile succesive de scandaluri cu privire la Samsung (cel mai puternic rival Apple), a Volkswagen (cel mai mare grup auto din lume și inima economiei germane) nu s-au iscat nici din considerente de mediu și nici din grijă pentru consumatori, s-a urmărit întărirea pozițiilor unor companii autohtone.

Și în sfârșit ajungem la punctul important: toate aceste lucruri se întâmplă cu girul și sprijin din partea guvernelor naționale și a întregului aparat de stat. Se poate spune că acesta este un proiect de țară în care toate partidele politice iau parte și se implică, indiferent cine se află la putere.
Acum în prag de alegeri vedem puține puncte de vedere cu privire la politica economică și planurile de creștere economică pe termen lung a României iar acest lucru se datorează, aș zice, în mică măsură candidaților la un post de parlamentar și mult mai mult nouă, populației în general, întrucât nu am articulat deloc un mesaj comun care să îi facă să își pună întrebări în acest sens.

Așadar, dragi viitori parlamentari bistrițeni, ce o să faceți pentru județul Bistrița-Năsăud pentru a asigura o creștere economică de durată?


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tinerii in politica. Vesnica resursa neutilizabila.

In anul 2016 am ales normalitatea, am ales un partid in care lucrurile se intampla in mod civilizat si ordonat, fara scandaluri, fara certuri si o echipa tanara cu o viziune faina pentru judetul Bistrita-Nasaud, iar normalitatea m-a costat scump!


Pentru ca vorbim de istorie hai sa luam lucrurile cronologic.

In anul 2012, alaturi de alti 20 de tineri (dintre care majoritatea si astazi imi stau alaturi), m-am mobilizat si am participat la protestele de strada impotriva statului corupt pana in maduva oaselor, condus la acea vreme de clica PD-L. Din poze se poate vedea frigul pe care l-am indurat, dar si energia cu care am cerut schimbarea conducerii judetului si a tarii. A fost o saptamana de foc..si gheata (ca sa pastram registrul Game of Thrones).

Cati va mai aduceti aminte de Roberta Anastase si de fraudarea votului in Parlamentul Romaniei? (Pana in ziua de azi ma infioara faptul ca cineva cu atata nonsalanta a putut face ceea ce a facut ea!).

In anul 2013 (prin martie) m-am angajat l…

Pentru că ”licitație” și pentru că „proști”!

Umilința suferită de noi ca țară la târgul internațional de produse agroalimentare de la Paris este greu de exprimat în cuvinte iar aruncatul pisicii din curtea Guvernului în cea a firmei care trebuia să se ocupe de stand nu face decât să ne înjosească și mai mult pe noi toți care avem anumite așteptări de la conducătorii noștri.

Care este până la urmă motivul principal? Simplu! Pentru că „licitație” și pentru că „proști”!

Atunci când te faci de râsul curcilor în țară la tine este una, dar când te duci în inima Europei să te faci de râs este alta!

De ce niciodată nu avem manuale școlare la început de an? Pentru că „licitație”!
De ce olimpicii români au mers la Rio în echipamente „made on vapor”? Pentru că „licitație”!
De ce autoritățile locale sunt nevoite să înghită lucrări făcute de mântuială? Pentru că „licitație”!

Mare parte din problemele la ora actuală în România se trag din modul în care legiuitorul a ales să transpună în legislația națională două directive europene cu privire …