Treceți la conținutul principal

Sărbătoarea Paștelui și ouăle colorate

Ne apropiem cu pași repezi de momentul în care vom alege persoanele care vor face legile în următorii patru ani iar lansarea programelor electorale de către cele două partide importante în care se vorbește foarte mult despre economie vine într-un context cât de poate de periculos pentru noi ca țară.

Românii și economia de piață au tot atât de multe lucruri în comun precum Sărbătoarea Paștelui cu ouăle colorate. Toți au percepția că pricep ce se întâmplă dar nimeni nu știe să-ți explice relația. Această lipsă de înțelegere vine în primul rând din moștenirea grea de peste jumătate de secol de economie centralizată în care simplul cetățean era un obiect ce putea fi mutat oricând, oriunde pentru a satisface obiectivul mai mare gândit la București sau Moscova. Generații întregi de elevi formați într-un sistem de educație industrial au deservit economia românească comunistă și niciodată nu au fost învățați să fie jucători în piață.

Important: după Revoluția Română din 1989 prima lege a învățământului a fost publicată în Monitorul Oficial abia în anul 1995, ceea ce înseamnă că cel puțin 5 ani sistemul educațional din România a funcționat după legea 28/1976 a cărui preambul sună cam așa: ”Programul Partidului Comunist Roman de edificare a societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintare a Romaniei spre comunism”... cam atât de tare au fost interesați conducătorii țării de educație și cam tot același nivel de preocupare îl au și astăzi. De altfel unele manuale școlare au același conținut ca și acum 15 ani! S-a introdus în curiculă materia ”Educație antreprenorială” dar care abordează domeniul din punct de vedere teoretic și rareori practic.

Un alt indicator al cunoștințelor în materie de gestionare a finanțelor personale este priveliștea din data de 10 și 25 ale lunii când vedem cozi de zeci de metri la bancomatele din oraș. Atunci când în seara zilelor menționate mai sus trebuie să te strădui să mai găsești un bancomat cu bani în el s-ar putea ca noi ca societate să avem o problemă. Această problemă începe în familie!  Familia românească din clasa de jos și de mijloc este lipsită de orice disciplină financiară iar tinerii văd aceste modele și le preiau.

Un al treilea factor de influență în acest triunghi al bermundeor în care dispar banii noștri lună de lună este mass-media și cultura românească ca întreg. Începând de la grădiniță copii noștri aud povești despre „boierul bogat dar nefericit” și ”țăranul sărac dar cinstit”. Le inoculăm copiilor idea conform căreia a fi bogat este ceva rău, indizerabil și că ar trebui să se ferească. Dacă ajungi bogat în România ești privit cu ochi răi și automat catalogat ca fiind „corupt”, „cu pile” sau cumva favorit de Univers, nici vorbă să fie vorba de muncă și dezvoltare continuă! De altfel sunt uzuale expresiile precum „banii nu aduc fericirea” (nu o aduc, o cumpără!), ”banii sunt ochiul dracului” etc. Mass-media este foarte rapidă în a prezenta cazurile de oameni corupți care s-au îmbogățit peste noapte pe când antreprenorii cu zeci de ani de muncă sunt prezentați doar pe canale media de nișă. (nu este român să nu fi auzit de Dorin Cocoș dar foarte rar vei întâlni persoane care să facă referire la Florin Talpeș sau frații Marius și Cristian Pandel).

Ca să sumarizăm avem trei elemente care lucrează împotriva noastră: sistemul public de educație, mass-media și socializarea din familie. Am mai spus-o și am să o mai spun: În România la ora actuală a fi sărac ține de opțiune nu de șansă!

Este lesne de înțeles că un electorat needucat este ușor de indus în eroare. La televizor vedem doar taxe, salarii, impozite, pensii și cum propun unii și alții ca acestea să evolueze dar așteptarea mea este să trecem de această perdea de fum și să auzim direct de la cei care își doresc această funcție, viitorii parlamentari bistrițeni, care sunt măsurile concrete și punctuale. Pentru inspirația unora care candidează am să lansez o temă:

”Susținerea antreprenorilor locali și a economiei locale”. Această susținere trebuie să fie pe absolut toate palierele datorită efectelor profunde pe care o economie locală puternică le are asupra evoluției societății și a individului.
Câteva dintre aceste efecte constau în protejarea comunităților de mișcările macroeconomice globale. Prin implicarea unui număr cât mai mare de cetățeni în antreprenoriat crește productivitatea, bunăstarea individuală și se crează o cultură originală. Ceea ce scriu eu nu este o filosofie nouă, avem exemplu țara noastră vecină Ungaria în care majoritatea comunitățile au meșteri tradiționali și practică o economie locală. O altă țară-soră, Polonia, își încurajează și promovează economia de la nivel local și o susține prin măsuri economice concrete. (de exemplu agroturismul se impozitează diferit față de alte forme de turism).

Așteptăm de la viitorii parlamentari bistrițeni să ne spună cum vor susține firmele de la nivel local și ce soluții există ca acestea să crească și să se dezvolte.
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Social Media si Fake News

Suntem mintiti, ne mintim și acest lucru ne place de numa ' !
Trăim într-o perioadă, în care, "fake news" a devenit  normă, şi nu exceptia. Dreptul la replica reglementat de lege a devenit irelevant în contextul liberalizării informaţiei, iar linia dintre blogger şi jurnalist a devenit una foarte foarte fină, spre inexistentă. 
Ceea ce părinţii noştri cunoşteau ca fiind "presa scrisă" se apropie cu paşi repezi spre veşnica pomenire, iar singurii supravieţuitorii sunt aceia care şi-au asigurat într-o formă sau alta, abonamente pe la instituţiile publice, de altfel materialele tipărite şi informatia prezentata in ziar este veche, de cel putin 24 de ore. Tehnologia a facut ca ziarele "offline" sa devina "online" iar cine a fost capabil sa se urce pe acest trend de la inceput, a acaparat si cea mai mare parte a pietei.  In prezent orice persoana cu putin timp la dispozitie, capacitate de a scrie intr-un stil agreabil, un laptop si un aparat foto po…

Tinerii in politica. Vesnica resursa neutilizabila.

In anul 2016 am ales normalitatea, am ales un partid in care lucrurile se intampla in mod civilizat si ordonat, fara scandaluri, fara certuri si o echipa tanara cu o viziune faina pentru judetul Bistrita-Nasaud, iar normalitatea m-a costat scump!


Pentru ca vorbim de istorie hai sa luam lucrurile cronologic.

In anul 2012, alaturi de alti 20 de tineri (dintre care majoritatea si astazi imi stau alaturi), m-am mobilizat si am participat la protestele de strada impotriva statului corupt pana in maduva oaselor, condus la acea vreme de clica PD-L. Din poze se poate vedea frigul pe care l-am indurat, dar si energia cu care am cerut schimbarea conducerii judetului si a tarii. A fost o saptamana de foc..si gheata (ca sa pastram registrul Game of Thrones).

Cati va mai aduceti aminte de Roberta Anastase si de fraudarea votului in Parlamentul Romaniei? (Pana in ziua de azi ma infioara faptul ca cineva cu atata nonsalanta a putut face ceea ce a facut ea!).

In anul 2013 (prin martie) m-am angajat l…

Care sunt planurile viitorilor parlamentari bistriteni?

În foarte scurt timp vom trimite în Parlamentul României o mână de oameni care timp de 4 ani vor lua parte la toate legile care ne vor influența viața. Trebuie să adresăm o întrebare legitimă acestora, dincolo de pliantele de campanie frumos colorate .

Așteptând pe holul unei primării din județ am avut ocazia să surprind discuția dintre doi domni cu privire la alegerile din Republica Moldova și Bulgaria și să văd că există o reală temere și preocupare cu privire la valul pro-rus care ne înconjoară încet, încet în acest colț de lume pe care noi îl numim „acasă”. Televiziunile și analiștii au vorbit despre diferite lucruri grave inclusiv un nou război și o politică expansionistă a Rusiei în Europa de Est.
În timp ce unele ipoteze sunt reale totuși cred că noi ca țară, noi ca județ și noi ca popor pierdem în fiecare zi un război care contează cu adevărat în lumea de astăzi: războiul economic.
Conflictele dintre popoare au fost dintotdeauna și vor continua să fie despre resurse, influență…