Treceți la conținutul principal

Antreprenoriatul salvează România

Statisticile arată că antreprenorii români au creat în ultimii cinci ani peste 60.000 de locuri de muncă, echivalentul populației dintr-un oraș mediu.

Conform datelor de la Registrul Comertului cifra de afaceri a celor mai mari 100 de companii de tip SRL-D înființate în ultimii cinci ani a fost în anul 2015 de aproape 190 milioane de lei și profituri ce trec de 12 milioane lei. Aceste companii au creat aproape 800 de locuri de muncă.

România se află cu mulți ani în spatele statelor din Uniunea Europeană în ceea ce înseamnă dezvoltarea mentalității antreprenoriale. Pentru cei mai mulți tineri de la noi antreprenoriatul este acea materie plictisitoare de la care se poate fugi pentru că oricum pe profesori îi doare în cot chiar mai mult decât pe ei. Și dacă ar fi să rămână la orele de antreprenoriat ar învăța niște concepte teoretice care ”oricum nu folosesc în viață”.

Cred că cea mai mare piedică în deschiderea unei afaceri nu este nici lipsa de finanțare și nici lipsa oportunităților. Cea mai mare piedică este modul în care este prezentat antreprenoriatul de către școală, biserică, familie și mass-media. Copiilor din tânără pruncie li se spune că ”banul este ochiul dracului” iar poveștile populare române au ca personaj central românul onest, cinstit dar sărac și bogatul avar, nelegiuit și rău. În acest fel a avea bani și a urmări bogăția este prezentat ca fiind un lucru rău de nedorit. - Poate că singurul efect pozitiv al faptului că tinerii noștri nu mai citesc este că nu au ocazia de a se contamina cu astfel de povești și modele.

Mass-media prezintă foarte rar modele de tineri care au reușit în afacerile lor dar nu ratează nici un scandal sau evaziune fiscală și pun mare accent pe cazurile de corupție pentru a arăta cum ”unii” se îmbogățesc iar alții, ”românii săraci și onești” au de suferit.

Lipsa educației financiare în familie face ca tinerii să fie și mai dezorintați în propria lor viață financiară. Atâta timp cât părinții trăiesc de la o lună la alta cu greu și cu datorii și copiii vor face la fel. Dacă nu ești în stare să îți gestionezi propria viață nu vei fi în stare să gestionezi o afacere!

Școala în schimb a introdus antreprenoriatul ca materie în programa școlară, lucru absolut lăudabil. Ce nu a reușit să facă este să găsească profesori dedicați acestei materii și pregătiți să predea antreprenoriatul. Din câți profesori de antreprenoriat cunosc nu știu dacă am găsit vreunul pe care să-l vreau ca profesor pentru copiii mei.

50 de ani de comunism au erodat și diluat și mai mult orice spirit de inițiativă și creativitate care mai exista în România iar astăzi statisticile arată că avem 30 de firme la mia de locuitori ceea ce ne plasează sub media europeană. Cu toate acestea din cele 30.000 de firme înființate prin susținere financiară din partea Guvernului prin programul SRL-D (program prin care se acordă 10.000 euro) în ultimii cinci peste 90% sunt pe profit.

Apetitul pentru risc al tinerilor este mic, visul multora este să prindă o slujbă la stat unde să aibă siguranța plății, atât cât a fi ea și să aibă motiv că sunt plătiți prost - această atitudine vine mult din familie unde părinții au fost învățați că după terminarea liceului vor fi repartizați într-o fabrică din care cel mai probabil vor ieși la pensie. Condițiile economice actuale nu mai corespund deloc cu ceea ce generația 40-50 de ani a fost învățată. Trăim într-un sistem de piață liberă iar date fiind oportunitățile pe care le avem, a fi sărac sau needucat ține de opțiune nu de ghinion sau neșansă.

A FI ANTREPRENOR ESTE UN LUCRU POZITIV!

Antreprenoriatul este ca mersul pe bicicletă, după ce ai învățat nu mai uiți niciodată. La început este greu, primii pași se lasă cu genunchi pansați și mâini julite dar este important de reținut că în afaceri dintr-un eșec înveți mai mult decât dintr-un succes. După ce ți-a intrat în sânge acest spirit și ai învățat nu vei mai putea să te întorci niciodată la a fi un simplu angajat pasiv ce așteaptă data de 10 pentru a putea merge la ”perete” să scoți bani (bani care de obicei se termină foarte repede).

Antreprenoriatul cred că poate duce la vindecarea României și închiderea treptată a rănilor lăsate de comunism dar tinerii trebuie să prindă mai mult curaj, să se dezvolte personal în mod constant și să înțeleagă că NOROCUL nu este nimic altceva decât ÎNTÂLNIREA DINTRE PREGĂTIRE ȘI OPORTUNITATE!
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Social Media si Fake News

Suntem mintiti, ne mintim și acest lucru ne place de numa ' !
Trăim într-o perioadă, în care, "fake news" a devenit  normă, şi nu exceptia. Dreptul la replica reglementat de lege a devenit irelevant în contextul liberalizării informaţiei, iar linia dintre blogger şi jurnalist a devenit una foarte foarte fină, spre inexistentă. 
Ceea ce părinţii noştri cunoşteau ca fiind "presa scrisă" se apropie cu paşi repezi spre veşnica pomenire, iar singurii supravieţuitorii sunt aceia care şi-au asigurat într-o formă sau alta, abonamente pe la instituţiile publice, de altfel materialele tipărite şi informatia prezentata in ziar este veche, de cel putin 24 de ore. Tehnologia a facut ca ziarele "offline" sa devina "online" iar cine a fost capabil sa se urce pe acest trend de la inceput, a acaparat si cea mai mare parte a pietei.  In prezent orice persoana cu putin timp la dispozitie, capacitate de a scrie intr-un stil agreabil, un laptop si un aparat foto po…

Tinerii in politica. Vesnica resursa neutilizabila.

In anul 2016 am ales normalitatea, am ales un partid in care lucrurile se intampla in mod civilizat si ordonat, fara scandaluri, fara certuri si o echipa tanara cu o viziune faina pentru judetul Bistrita-Nasaud, iar normalitatea m-a costat scump!


Pentru ca vorbim de istorie hai sa luam lucrurile cronologic.

In anul 2012, alaturi de alti 20 de tineri (dintre care majoritatea si astazi imi stau alaturi), m-am mobilizat si am participat la protestele de strada impotriva statului corupt pana in maduva oaselor, condus la acea vreme de clica PD-L. Din poze se poate vedea frigul pe care l-am indurat, dar si energia cu care am cerut schimbarea conducerii judetului si a tarii. A fost o saptamana de foc..si gheata (ca sa pastram registrul Game of Thrones).

Cati va mai aduceti aminte de Roberta Anastase si de fraudarea votului in Parlamentul Romaniei? (Pana in ziua de azi ma infioara faptul ca cineva cu atata nonsalanta a putut face ceea ce a facut ea!).

In anul 2013 (prin martie) m-am angajat l…

Care sunt planurile viitorilor parlamentari bistriteni?

În foarte scurt timp vom trimite în Parlamentul României o mână de oameni care timp de 4 ani vor lua parte la toate legile care ne vor influența viața. Trebuie să adresăm o întrebare legitimă acestora, dincolo de pliantele de campanie frumos colorate .

Așteptând pe holul unei primării din județ am avut ocazia să surprind discuția dintre doi domni cu privire la alegerile din Republica Moldova și Bulgaria și să văd că există o reală temere și preocupare cu privire la valul pro-rus care ne înconjoară încet, încet în acest colț de lume pe care noi îl numim „acasă”. Televiziunile și analiștii au vorbit despre diferite lucruri grave inclusiv un nou război și o politică expansionistă a Rusiei în Europa de Est.
În timp ce unele ipoteze sunt reale totuși cred că noi ca țară, noi ca județ și noi ca popor pierdem în fiecare zi un război care contează cu adevărat în lumea de astăzi: războiul economic.
Conflictele dintre popoare au fost dintotdeauna și vor continua să fie despre resurse, influență…